1. Haberler
  2. Güncel
  3. “Her isteyen kuyumcu açamayacak”

“Her isteyen kuyumcu açamayacak”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kocaeli Kuyumcular Derneği Başkanı Nuri Koç, basın açıklaması düzenledi. Kocaeli Kuyumcular Çarşısı’nda gerçekleşen açıklamada Başkan Koç, yeni kuyumculuk yönetmeliği hakkında bilgi verdi. Başkan Koç, güncel altın piyasasındaki tüketicileri kuyumculuk ticaret ahlakına yakışmayan davranışlarda bulunanlara karşı uyardı.

“BİLGİLENDİRMEYE GEREK DUYDUK”
Başkan Koç açıklamasında,  “Göreve geldiğimiz 2013 yılından bu yana altın gibi değerli madenin ticaretine uygun davranışların olması ve yasal boşlukların giderilmesi için sorumlu sivil toplum yönetimi bilinciyle çalışmaya devamla başta tüketiciyi ve mesleği rahatsız edici, kuyumculuk ticaret ahlakına yakışmayan davranışla şikayetlerin artması sebebiyle halkımızı bilgilendirme gereği hasıl oldu. Her iş yerinde ‘Etiketlendirme Kanunu’ gereği tüketicinin rahatlıkla görebileceği şekilde  bilgilendirmek için verilen fiyat ekranı bulunması zorunludur. Tüketicilerin fiyat ekranı olmayan veya ekranı kapalı olan iş yerlerini uyarmalarını, akabinde derneğimize veya Ticaret İl Müdürlüklerine bildirmeleri gerekir.

“ŞİKAYET EDİLMELİLER”
Tezgahta tüketiciye sunulan takıların ayarının sorulması gerekir.  Ve alınan ürünün ayarının muhakkak garanti kartına yazdırılması zorunludur. Kuyumculuk mesleğine yakışmayan, tüketiciyi (Özellikle kadınlar ve aileleri) rahatsız edici şekilde sokaktan geçen herhangi vatandaşları malesef çığırtkanlıkla çağırarak tüketiciyi rahatsız edenlerin polis, zabıta veya derneğimize şikayet edilmesi gerekir. Yaz takviminde güvenlik ve yasa gereği kuyumcuların kapanış saati 20.00’dir. Saat 20.00’den sonra tüm kuyumcular kapalı olduğu için haksızca rekabetçi ve gerçekçi fiyata değilde, istediği fiyata satmak isteyen açık kuyumculara itibar edilmelidir.

“İNDİRİM TALEP EDİLMESİN”
Şehrimizde son yıllarda büyük mağduriyetlere sebep olan, yasadışı pos tefeciliği vs.gibi, (Gr.Altın ve Sarrafiyede Taksit yasaktır) kuyumculuğa yakışmayan ticareti tekrar benimseyenleri derneğimizle işbirliği yaparak devletimizle paylaşılmalıdır. Malesef pandemi sürecinde düğün, nişanların yasaklanması ve kapanmalar sebebiyle kuyumcu esnafına ve halkımıza yardımcı olmak için fiyat ekranımızdaki fiyat aralıklarını daraltarak kampanyalı satış yaptığımızı,  bu sebeple aşırı indinm talep edilmemesini rica ediyoruz” dedi.

“5 YIL SGK’LI ÇALIŞMAK ZORUNDALAR”
Yeni çıkan kuyumculuk yönetmeliğine dair de bilgilendirmede bulunan Koç, “1 Ocak 2022 tarihine kadar mevcut her kuyumcu ustalık belgesi ibraz ederek Ticaret İl Müdürlüğü’nden kuyumculuk yetki belgesi alacak. Yetki belgesi olmayanlar kuyumculuk mesleğini yapamayacak. Yeni kuyumcu açmak için kuyumcuda en az 5 yıl SGK’Iı çalışma şartı getirildi. Son olarak, Ahi Evran Ahlakı, dürüstlük ve birlik beraberlik büyük ecdadımızın bize bıraktığı en büyük sermayedir. Bu emanetle hareket eden zarar etmez. Ülkemiz için üretmeli ve çok çalışmalıyız. Ama haksız rekabet ederek geçici olan, sadece kendileri için gizli emelleri olan küresel gücün oyununa gelmemeliyiz” ifade etti. 

“Her isteyen kuyumcu açamayacak”
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir