1. Haberler
  2. Güncel
  3. İlhan Aydın işletmeleri uyardı Son tarih 5 Mayıs

İlhan Aydın işletmeleri uyardı Son tarih 5 Mayıs

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü İlhan Aydın, yıllık işletme cetveli ile ilgili duyuru yaptı. Aydın, işletme cetvellerinin Nisan ayı sonuna kadar gönderilmesi gerektiğini belirtti Ancak bu tarihin bayram tatiline denk gelmesi dolayısıyla 5 Mayıs’a kadar söz konusu belgelerin il müdürlüğüne gönderilebileceğini ifade etti. Yıllık işletme cetvellerini göndermeyen işletmelere idari para cezası uygulanacak. İlhan Aydın ayrıca ilimizde 2019 yılında yıllık işletme cetvelini göndermeyen 100 işletmenin de kapatıldığını ifade etti.

 

İNTERNET ÜZERİNDEN

6948 Sayılı Sanayi Sicil Kanunu gereği sanayi siciline kayıtlı işletmelerin 2021 yılına ait faaliyetlerinin yer aldığı Yıllık İşletme Cetvelini, en geç 30 Nisan 2022 tarihi saat 24:00’e kadar gönderilmesi gerekmektedir. (30 Nisan günü resmi tatile denk gelmesi ve akabinde bayram tatili geldiğinden cetvel verme süresi 5 Mayıs 2022 tarihine uzatılacaktır.) Bu tarihe kadar Yıllık İşletme Cetvelini vermeyen işletmeler hakkında İdari para cezası uygulanacaktır. Bu kapsamda https://sanayisicil.sanayi.gov.tr adresinden veya e-devlet kapısı üzerinden Sanayi Sicil Bilgi Sistemi’ne girilerek bu tarihe kadar Yıllık İşletme Cetveli doldurulduktan sonra ‘il müdürlüğüne gönder’ butonu kullanılarak gönderme işleminin tamamlanması gerekmektedir. Gönderme işlemi yapılmaz ise Yıllık İşletme Cetveli verilmemiş sayılacaktır. Destek için 09:00-17:00 saatleri arasında irtibat numarası: 444 61 00 (aranarak önce 2’ye tuşlanıp ardından ilgili ilin plaka numarası kodlanarak Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüklerimize ulaşabilmektedir.)

 

 

SANAYİ SİCİL BELGESİ NEDİR?

 

6948 sayılı Sanayi Sicil Kanununun 1. maddesi kapsamında değerlendirilen sanayi işletmeleri ile devamlı ve seri halinde tamirat yapan işletmeler, elektrik veya diğer enerji üreten santraller, gemi inşaatı gibi büyük inşaat yerleri, bilişim teknolojisi ve yazılım üreten işletmelere verilen ve işletmenin üretim faaliyetine başladığı tarihten itibaren 2 ay içinde alınması zorunlu olan bir belgedir. Sanayi Sicil Bilgi Sistemi’ne kayıt yapılan işletmeler incelenerek kanuna göre sanayi vasfı taşıyan işletmelere Sanayi Sicil Belgesi düzenlenir. Veriliş tarihi itibariyle Sanayi Sicil Belgesi iki yılda bir vize yapılır.

 

SANAYİ SİCİL BELGESİNİN SANAYİ İŞLETMELERİNE SAĞLADIĞI FAYDALAR NELERDİR?

 

A-ELEKTRİK FATURALARINI SANAYİ ABONESİ TARİFESİNDEN ÖDEME:

 

Sanayi Sicil Belgesi olan aboneler sanayi tarifesinden elektrik kullanmaktadır.

 

B- ELEKTRİK KULLANIMLARINDAN YÜZDE 2 ORANINDA TRT PAYININ HESAPLANMAMASI: Sanayi sicil belgesine sahip sanayi işletmelerin 01.07.2017 tarihinden itibaren elektrik enerjisi tüketim bedelleri üzerinden yüzde 2 oranında TRT Payının alınmamaktadır.

 

C-İHRAÇ KAYDIYLA MAL TESLİMLERİNDE KDV TECİL-TERKİN UYGULAMASINDAN YARARLANMA:

 

Katma değer vergisi mevzuatında imalatçı olmanın şartlarından biri de sanayi sicil belgesine sahip olma şartıdır. İhracat işlemi gerçekleşinceye kadar KDV ödemezler, ihracat gerçekleşince KDV terkin edilir veya iade alınır.

 

D- EXİMBANK KREDİLERİNDEN YARARLANMA: Bankalar tarafından ihracat kredileri (Türk Eximbank) ile kredilendirilen firmaların imalatçı olup olmadıklarının tespitinde sanayi sicil belgesi talep edilebilmektedir. İhracata hazırlık kredisi, reeskont kredisi, ihracata yönelik işletme sermayesi kredisi ve ihracata yönelik yatırım kredisi vb.

 

E- KAMU İHALE KANUNUNDA YER ALAN YERLİ İSTEKLİLERİN BELİRLENMESİNDE AVANTAJ SAĞLAMASI:

 

Yerli malı belgesi için sanayi sicil belgesine sahip olmak gerekmektedir. Yerli malı belgesi alabilmek için, ürünlerin Bakanlık tarafından düzenlenen sanayi sicil belgesine sahip sanayi işletmeleri tarafından üretilmesi ve sanayi sicil belgesindeki üretim konusu içeriğinde yer alması gerekmektedir. Mal alımı ihalelerinde yerli malı teklif eden istekliler lehine % 15 oranına kadar fiyat avantajı sağlanabilmektedir. Firmaların imalatçı olarak ihalelere başvuruları aşamasında sanayi sicil belgesine sahip olmaları gerekmektedir.

 

F- DOLAYLI OLARAK İŞ İMKÂNI OLUŞTURMAKTADIR:

Dolaylı olarak da vatandaşlarımıza iş imkânı sağlamaktadır. Sanayi Sicil Bilgi Sisteminin kullanımı ve yıllık işletme cetvelinin doldurulması konusunda bilgilendirmeye yönelik eğitimler dolaylı olarak istihdama katkı sağlamaktadır.

 

G- KAMU KURUM VE KURULUŞLARININ SAĞLADIĞI DESTEKLERDEN FAYDALANMASI:

 

Yatırımların ve istihdamın teşvikine yönelik olarak sanayi sicil belgesi olan işletmelere Devlet yardımı, teşvik ve destekleri sunulabilmektedir. Ekonomi Bakanlığı Destekleri, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve TÜBİTAK’ın Ar-Ge projesi destekleri, KOSGEB Destekleri vb.

 

SANAYİ SİCİL BELGESİ SAHİBİ İŞLETMELERİN BAKANLIĞIMIZA KARŞI YÜKÜMLÜLÜKLERİ NELERDİR?

 

  1. a) 6948 sayılı Sanayi Sicil Kanunu’nun 4 üncü maddesi gereğince, ilk müracaatta verilen bilgilerde değişiklik olması durumunda ve sanayi işletmesinin sürekli veya geçici olarak kapatılması veya tekrar faaliyete geçmesi durumunda, bir ay içerisinde Bakanlığımıza bilgi verilmesi zorunludur. Bildirmeyenler hakkında idari para cezası uygulanır.
  2. b) Kanun’un 5 inci maddesi gereğince işletmeler her yıl bir önceki yıla ait bilgileri içeren yıllık işletme cetvelini Nisan ayı sonuna kadar Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüklerine vermek zorundadırlar. Vermeyenler hakkında idari para cezası uygulanır.
  3. c) Kanunun 11 inci maddesi gereğince, sanayi işletmeleri tarafından yanlış bilgi verilmemelidir. Gerçeğe aykırı bilgi verilmesi durumunda idari para cezası uygulanır.

 

SANAYİ SİCİL KAYITLARININ ÖNEMİ:

Sanayi sicil kayıtları, ülkemiz sanayi politika ve stratejilerinin belirlenmesinde ihtiyaç duyulan bilgilerin elde edilmesi için önemli bir kaynaktır. Bu verilerin güncel ve kullanılabilir durumda tutulmasının yolu Yıllık İşletme cetvelleridir. Yıllık İşletme Cetveli, firmanın bir önceki yıla ait faaliyetlerinin bildirildiği formdur. Yıllık İşletme Cetvelinin her yılın başından itibaren Nisan ayı sonuna kadar Sanayi Sicil Bilgi Sistemine girilmesi zorunludur. Yıllık İşletme Cetvelleri yoluyla, firmalardan, bir önceki yıla ait üretim, yurtiçi yurtdışı satış miktarları ve parasal değerleri, üretim sırasında harcanan enerji (elektrik, doğalgaz, vb.) miktarları, çalışan sayıları, atık miktarları gibi bilgileri toplanmaktadır.

 

SANAYİ SİCİLİNİN TANITIMI İÇİN YAPILAN ÇALIŞMALAR:

Sanayi Sicil Kanunu 1957 yılından beri yürürlükte olmasına rağmen, sanayici tanımına giren işletmelerin belge almak için başvurularının istenen düzeyde olmaması nedeniyle, Sanayi Sicil Belgesinin gereklilikten öte kanuni bir zorunluluk olduğunu, firmalara birçok alanda kolaylıklar sağladığını anlatmak ve böylece firmaları sistem içine alabilmek amacıyla çeşitli tanıtım faaliyetleri gerçekleştirilmektedir. Öncelikle ilgili kurumlardan alınan bilgilerle oluşturulan listelerdeki firmalara ziyaretlerle Sanayi Sicil Kanunu ve Belgesi hakkında bilgi verilerek firmaların başvuruları sağlanmıştır. OSB, Sanayi Siteleri, Ruhsat veren kurumlar (Belediyeler), Ticaret ve Sanayi Odaları ile yapılan çalışmalar ve yerel basındaki duyurularla daha fazla firmaya erişim sağlanmaya çalışılmaktadır. Bu konuda hazırlanan eylem planları her sene yenilenmekte ve uygulanmaktadır. Aynı şekilde, Sanayi Sicil Envanterinin oluşabilmesi için çok önemli olan Yıllık İşletme Cetvellerinin zamanında ve doğru verilmesi içinde Odalar ve OSB’ler bilgilendirilmekte, yerel gazete ve televizyonlarda duyurular yapılmaktadır.

 

ÜRETİM GİRDİSİ MUAFİYET YAZISI   

Her yılın sonunda, Resmi Gazete’de yayımlanan ‘CE’ İşareti Taşıması Gereken Bazı Ürünlerin İthalat Denetimi Tebliği’nin 6. maddesinin 2. Fıkrasında yer alan; ‘Sanayicilerin ürettikleri ürünlerin bünyesinde girdi olarak kullanılmak üzere ithal edilen bu Tebliğ kapsamı ürünler için sanayici veya sanayici adına ithalat yapan tedarikçi tarafından sanayi sicil belgesinin verildiği Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğüne başvurulur. İthal edilmek istenen ürünlerin bu Tebliğ hükümlerinden muaf olarak ithal edileceğine dair Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü yazısının elektronik ortamda TAREKS’e yüklenmesini müteakip ürünün ithal edilebileceğine dair TAREKS referans numarası doğrudan oluşturulur.’ hükmü kapsamında İl müdürlüğümüz tarafından Üretim Girdisi Muafiyeti yazısı verilmektedir. Firma Başvurusunu, Bakanlığımız web sitesinde ‘E-Hizmetler’ sayfasında yer alan Üretim girdisi muafiyet başvuru formunu doldurarak yapmakta gerekli incelemeler yapılarak üretim girdisi muafiyet yazısı hazırlanmaktadır.

 

 

 

İLHAN AYDIN: Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü İlhan Aydın

 

 

 

 

 

 

 

 

YILLARA GÖRE FİRMA SAYILARI

 

İşletme sayısı

İptal edilen işletme sayısı

1997

76

 

1998

110

 

1999

127

 

2000

159

 

2001

183

 

2002

214

 

2003

260

 

2004

325

 

2005

384

 

2006

456

 

2007

521

 

2008

637

 

2009

768

 

2010

881

 

2011

1013

69

2012

1155

96

2013

1354

81

2014

2091

83

2015

2299

193

2016

2548

248

2017

2836

233

2018

3221

130

2019/1 Eylül itibariyle

3421

100

 

 

İlhan Aydın işletmeleri uyardı Son tarih 5 Mayıs
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir