1. Haberler
  2. Güncel
  3. İzmit Körfezi’ni doldurarak mı yoksa balık atarak mı kurtaracaksınız?

İzmit Körfezi’ni doldurarak mı yoksa balık atarak mı kurtaracaksınız?

kocaeli buyuksehir izmit korfezi
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

oguzhan aktasKocaeli Büyükşehir Belediyesi, dün İzmit Körfezi Sağlıklı Deniz Ekosistemi ve Ekosistem Servisleri için Strateji Belgesi Hazırlama Projesi paneli gerçekleştirdi. Panelde İzmit Körfezi’nin balıklandırılması ve körfezin temizliği konuşulurken, akıllara Kocaeli Büyükşehirin İzmit Körfezi’ne yapacağı dolgu projesi ve firmalara verilen genişleme izinleri geldi.

İzmit Körfezi, Kocaeli’nin sanayileşmesi ile birlikte adım atacak yer kalmayana kadar doldurulurken, bir yanda da sanayinin getirdiği kirliliğin önüne geçilmeye çalışılıyor. AKP’li Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, İbrahim Karaosmanoğlu döneminde itibaren İzmit Körfezi’nin doldurulmasına göz yumarken, Tahir Büyükakın ise İzmit’e simge cami yapacağım diyerek çıktığı yolda İzmit Körfezi’ne dolgu yapma peşinde. Hiçbir Çevre Odası-STK ile görüş alınmadan yapılan bu girişim içinde bakanlıktan onay 3 günde geldi bile.

KOCAELİ’NİN SAHİLLERİ PİSLİK İÇİNDE

Kocaeli’de ister İzmit’e isterseniz Başiskele’ye gidin, Derince’den Körfez’e yürüyün sahillerin pisliğini her noktada görürsünüz. İzmit Körfezi’nin Karamürsel kısmı zaten balıkçı ağları ile dolu. Derince’den Gebze’ye kadar sanayi tesisleri ne kadar denetlendiği söylense de körfeze pisliklerini bırakıyorlar. Gemilerden sıza pislikler ayrı bir dert.

18 YILDIR BU KENTİ KİM YÖNETİYOR?

2004 yılından beri Kocaeli AKP’nin yönetimi altında. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın dün gerçekleştirilen İzmit Körfezi Sağlıklı Deniz Ekosistemi ve Ekosistem Servisleri için Strateji Belgesi Hazırlama Projesinde “Marmara Denizi’nin, İzmit Körfezi’nin korunması için bir eylem planı açıklayacağız. Akademisyenlerimiz, işin uzmanları bize bir yol haritası çizecek biz de onları uygulamaya çalışacağız. Gözle görülür bir şekilde hava koşulları farklı cereyan ediyor. Bunu müsilaj problemi ortaya çıktığında da gözledik. İklim değişikliği konusunda yapmamız gerekenleri bilmiyor değiliz, yapmıyoruz. Sorun bilmemek değil, yapmamak. Doğru adımları atmak için siz akademisyenlerin rehberliğine ihtiyacımız var. Körfez’in dip temizliği çalışmaları da yakında başlayacak.” dedi.

ÇEVRECİLER YAKA PAÇA ÇED TOPLANTI SALONLARINDAN DIŞARI ATILDI

Peki Kocaeli’yi 18 yıldır yönetirken her kararınızda nasıl İzmit Körfezi’nin kalbine bir hançer daha sapladınız? Hadi Tahir Büyükakın yeni göreve geldi. Hala yapılması gerekenler için bir çalışma yapmak yerine neden hiçbir çevre örgütünü dinlemeden sanayi tesisleri ile kol kola yol yürüyor? Sadece İzmit Körfezi değil Kocaeli’nin bir çok doğal alanı tahribat içindeyken ve her ÇED toplantısında çevre örgütleri yaka paça salonlardan atılmaya çalışırken Kocaeli’nin başkanı ne yaptı? Kapısını bir kere çevrecilere açtı mı?

KÖRFEZ BALIK ATMAYLA KURTULUR MU?

Tahir Büyükakın’ın en çok övündüğü konulardan biri de İzmit Körfezi’ni balıklandırma projesi. Binlerce balık bu proje kapsamında İzmit Körfezi’ne atılıyor. Bu balıkların İzmit Körfezi’nde ne kadarının yaşadığı veya bu projenin İzmit Körfezi’ne ne kadar yararlığı olduğu ile ilgili tek bir veri yok. Zaten proje başladığı günden itibaren bu projenin verimliliği tartışma konusu.. Müsilajın etkilerinin dip seviyesinde temizlenemediği bilinirken ve Marmara çevresinde bu kadar fabrika varken, oksijen seviyesi yetersiz bir alan balık bırakmak kimseye mantıklı gelmiyor.

Yine de çevre ile ilgili düzenlenen paneller gereksiz olarak görülmemeli. Fakat bu panellerin bir devamlılığı olmalı ve İzmit Körfezi’nin kurtarılması için acil adımlar atılmalı. Bunun için de panellerden ortaya çıkan raporların acilen hayata geçirilmesi ve çok net, keskin kararlar alınması gerekli. Kocaeli Büyükşehir bu kararları alıp İzmit Körfezi’ni kurtarmak için sanayicileri karşısına alır mı, gerçekten gerekli olan adımları atar mı göreceğiz.

İzmit Körfezi’ni doldurarak mı yoksa balık atarak mı kurtaracaksınız?
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir