Kandıralılar’dan “Çöp Tesisine” hayır mitingi! “40 bin ağaç kesilecek”

Kandıralılar’dan “Çöp Tesisine” hayır mitingi! “40 bin ağaç kesilecek”

Kandıra Kültür ve Çevre Derneği, bugün Kandıra Akçakoca Kültür Merkezi yanında (Çarşı Camii önü) miting gerçekleştirdi.

Yüzlerce vatandaşın toplandığı mitinge CHP İl Başkanı Bülent Sarı ve yönetimi, Emep Genel Başkan Yardımcısı Arzu Erkan ve YRP’li ve Zafer Partili yönetciler de katılım gösterdi. Kararlılık mesajı veren köylüler “Delikanlı Tahir nerede” sloganları ile miting gerçekleştirildi. Miting alanında toplanan vatandaşlar, ‘Erol istifa!’ ‘Kandıra uyuma toprağına sahip çık’, ‘Kandıra yeşildir yeşil kalacak!’ sloganları eşliğinde tepkilerini dile getirdiler.

RESMNE BAŞLADI

Mitingde konuşma gerçekleştiren KANÇED Başkanı Adem Arı “ Bugün Akçakese-Pirceler köylerimizin su kaynaklarının hemen üstünde KBB tarafından yapımı planlanan adına ne derlerse desinler ÇÖP TESİSİ meselemiz var. Üzerimde bana bu görevi veren Kandıralının İzmitlinin sorumluluğu var. Dahası o sulardan içen kuşların, o sularla beslenen bitkilerin sorumluluğu var. Rusya’dan kalkıp Afrika’ya gitmek üzere yola çıkan Sarısu havzasını takip eden göçmen kuşların da sorumluluğu var. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 25 Temmuz’da ÇED Başvuru Dosyası” yayınlandı. Kandıra Akçakese Bölgesine KBB’nin “Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisi” yapma süreci resmen başlatılmış oldu.

SU GÜVENLİĞİNE DİKKAT ÇEKTİ!

Daha önce 2019 Aralık ayında Akçakese bölgesine çöp tesisi yapılacağını basından öğrenmiştik. 19 Ocak 2020’de Sarıhocalar kavşağında tepkimizi büyük bir kalabalık ile dile getirmiş, seçilen yerin kesinlikle yanlış olduğunu haykırmıştık. Yetkili makamlarla görüşüp rapor hazırlamış Ankara’da yetkililere ulaştırmıştık. Sonuç da almıştık. Bütün bunların sonunda O günlerde bizlere “Alternatif alanlar bakıyoruz. AR-GE (yakma ünitesi) üzerinde çalışıyoruz” denmişti. Gelinen noktada seçimin hemen ardından beş yıl sonra ÇED sürecini başlatıyorsunuz. Bu yeni bir teknolojiymiş çevreye zararı olmayacakmış. Bütün örneklerini araştırıyoruz. Anlatıldığı gibi olmadığını görüyoruz. Şimdi daha kararlı ve daha gür sesle soruyoruz: Ne değişti? DSİ’nin varlığını kabul ettiği kaynak sularımıza ne oldu? Bir bölümüne toprak yığdınız. Bir kısmının üzerinden Kandıra-İzmit Otoyolunu geçirere kaynaklarımızı yok etmeye çalıştınız. Yığdığınız toprakla ormanı yok ettiniz. Projenizi de orman alanına yaparak ormanımızı tamamen yok etmek istiyorsunuz.

NEDEN KORKTUNUZ!

Burası Karadeniz’de 52 km’lik kıyısı bulunan Kandıramızın turizme açılan kapısı. Bölge Kocaeli’nin bütün olumsuz tesislerinin yeri olarak görüldü. Çal Tepesi merkez olmak üzere 5 km’lik bir çap içine Köpek barınağı, taş ocakları, cezaevi atıkları ve GIOSB sıkıştırıldı. Medyada “akan kokan tesislerin Kandıra tarafına yaptırılması konusunda anlaştık” ifadelerine KBB tarafından kamuoyu önünde bir yalanlama gelmedi. Bekliyoruz. Bugün bu meydanda Kandıra halkı geçmişten çok daha güçlü ve kararlı duruşunu sonuna kadar devam ettirmektedir. Bizler inanıyoruz ki! Halka rağmen bir şey yapılamaz. Yeni süreci yönetebilmek için KANÇED derneğimizi kurduk. 4 Ağustos’da Sarıhocalar kavşağında basın bildirisi toplantısı düzenledik. 12 Ağustos HKT toplantısının hukuka aykırı olduğunu delilleriyle basın önünde açıkladık. Akademik Odalar Birliğince belirlenen yerler ve daha önce çalışması yapılıp da dönülen yerlerden hangi gerekçelerle vaz geçildi? Mesela Yukarı Hereke ikinci defa hangi sebepten döndü. İki mahalle halkının Büyükşehir’e yürümesi mi etkili oldu? Marjinal partinin olaya el atmasından mi korktunuz?

MERAK ETMİYOR DA DEĞİLİZ

Neden ikinci defa Kandıra gündeme getirildi. Daha önce belirlenen yerler arasında Kandıra yok iken o zaman neden Kandıra devreye sokuldu? Bizim bilmediğimiz rant olayları mı var? Merak etmiyor da değiliz. Yüksek noktalardan dillendirilen söylentiler var. Dernek olarak planlı, programlı çalışmalar yapıyoruz. ÇED raporunda yer alan kurum görüşlerinin yanlışlığını ortaya koymak için bilim insanlarının desteğini alıyoruz. Dernek bünyemizde BİLİM KURULU oluşturduk. Kurulumuza yapılması düşünülen tesis alanını ve etki sahasını gezdirdik. Üç üniversiteden iki profesör bir doktor öğretim üyesine “ALAN RAPORLAMA ÇALIŞMASI” yaptırdık. Bilim Kurulumuzla periyodik toplantılar yapıyoruz. Bilim Kurulumuzun organizesiyle ÇALIŞTAY düzenliyoruz. Hukuk Danışma Kurulumuzu oluşturduk. Süreci kendilerine danışarak yönetiyoruz. Kadınlarımız, gençlerimiz, onlar bu süreçte beylerin önünde yer aldılar. Gittiler köylere üç kişi beş kişi demediler konuşmalar yaptılar. Kah köy konaklarında kah evlerde kah kahvelerde konuştular. Çekinmediler.

TAHİR BAŞKAN ONURUMUZA YAKIŞANI YAPIN

Son olarak diyoruz ki; Akçakese suyunda abdest alıp Allah’ı zikredenlerin dualarına kulak verin. Duyun Eriklili Fatma ablamın sesini, Duyun Pircelerli Şerife Teyzemin sesini, Duyun Akçakeseli Necmi dedenin sesini Duyun Çal tepesindeki kuşların sesini Biz sizi sevdik oy verdik. Seçim öncesi Kandıralı’ya verdiğiniz olumlu mesajların arkasında durun. Onurlu hareket edin. Çöp projesini seçimin hemen sonrasında devreye sokmakla Kandıralı nezdinde onurunuzu zedelediniz başkan. Onurunuza yakışanı yapın Tahir Başkan biz karşılıklı çay içtiğimiz insanların onuruna dokunmayız ve dokundurtmayız da. Tahir Başkan lütfen onurunuza yakışanı yapın.
BÜYÜKAKIN’A SESLENDİ!

Kocaeli Çevre Platformu Başkanı Muammer Hakkı Ersöz “Burada yapılmak istenen çöp tesisi ile ilgili uzmanlar ile inceleme yaptık. Bu tesisin burada yapılması kesinlikle yanlıştır. burası sayısı havzasının başlangıcı. Bu alanda tesisin yapılmasıyla 40 bin ağaç kesilecek. Büyükakın’a sesleniyorum burada kaç ağacın kesilmesi gerektiğini sorun uzmanlara. Burada depolama yapılacak ve koku olması imkansız. Kocaeli’nin tesise ihtiyacı var ama burası değil. Tarıma, ormana ve su kaynaklarına zarar vermemeli.”dedi.

BU SESE KULAK VERİLMELİ!
Mitinge katılan CHP İl Başkanı Bülent Sarı “ Yerel yönetim bu sese kulak vermelidir. Kimse çöp tesisi yapılmasın demiyor ancak yapılacak yer burası değildir. Tarımı.suyu ve ormanı tehlikeye atmak akıl işi olmadığı ortadadır. Her ne olursa olsun halka kulak verilmeli ve alternatif bir yerler değerlendirilmelidir.”şeklinde konuştu.

Exit mobile version