Mola evleri bir an önce yapılmalı

5184.jpg

Birleşmiş Milletler tarafından otizm konusunda farkındalık oluşturmak ve otizmden kaynaklanan sorunlara çözümler bulmak amacıyla 2008 yılında ilan edilen Otizm Farkındalık Günü’de, ilimizde de farkındalık oluşturuldu. Bu kapsamda Kocaeli Otistik Çocuklar Derneği, 2 Nisan Otizm Farkındalık Günü dolayısıyla Atatürk Anıtı’na çelenk sundu. Otizmli çocukların gündüzleri bakım evleri niteliği taşıyan mola evlerinin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini ifade eden Kocaeli Otistik Çocuklar Derneği Başkanı Necdet Gümüş, bu özel günle alakalı etkinlik takvimini de açıkladı.

‘EMPATİ İSTİYORUZ’

Çelenk sunumu öncesi saygı duruşunda bulunan KOÇDER Ailesi, akabinde İstiklal Marşı’nı okudu. Ardından Atatürk Anıtı’na çelenk sunan KOÇDER Başkanı Necdet Gümüş, “Erken çocuklukta hatta 6 aydan sonra otizm farkındalığı artmakta bu ise ailelere erken müdahale imkanı sağlamaktadır. Eğitimin öneminin fark edilmesi ve ders saatlerinin artırılması gerekmektedir. Otizmli çocukların örgün eğitim hakkının fark edilmesi kaynaştırmanın olduğu ve bütünleştirilmiş bir eğitimin hak temelli olduğunu gösterecektir. Toplumsal alanlarda otizmli çocukların fark edilmesi onlarla karşılaşan herkesin empati ile yaklaşmasını ve ayrıştırılmamalarını sağlar” diye konuştu.

‘İŞ HAYATINDA OLMALILAR’

Otizmlilerin de iş hayatında var olması gerektiğini özellikle vurgulayan KOÇDER Başkanı Necdet Gümüş, “Otizmli gençlerin de yapabileceği uygun işler vardır. İş koçları desteği ile iş yaşamında da sosyalleşip üretime katkı sunmaları gereklidir. Bizden sonranın cevabı verilerek ailelerin bu kaygılarının giderilmesi gereklidir. Toplumun etkin bir şekilde farkındalık kelimesinin farkına varması gereklidir. Bu ise ancak toplumla kaynaşarak çözülebilir. Otizmli çocuklar ve aileleri olarak bu zor süreçlerde en azından toplumdan göreceğimiz empati bizlere oldukça moral olacaktır. Herkesin bu konuda sağduyulu olması bizleri mutlu edecektir” şeklinde konuştu.

‘MOLA EVLERİNE İHTİYACIMIZ VAR’

Mola evlerinin otizmli çocuklar için altın değerinde olduğunu söyleyen KOÇDER Başkanı Necdet Gümüş, “Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı mola evlerini 81 ilde yapacağını açıklamıştı. Ancak tüm illerde henüz hayata geçmedi. Sadece 81 ilde değil, tüm il ve ilçelerde mola evlerinin yapılmasında büyük yarar var Hiç olmazsa annelerimiz çocuklarını buraya bırakıp pazara, hastaneye gidebilir. Çünkü zor çocukları bırakabileceğimiz hiçbir yer yok. Bir süre önce otizm eylem planı da açıklanmıştı. Birinci otizm eylem planında verilen sözler henüz yerine getirilmedi. İkinci eylem planından da bir şey çıkacağı yok. Otizm eylem planının acil devreye girmesi lazım. Çünkü ailelerimizin bakamayacağı birçok çocuğumuza yer bulamıyoruz” dedi. 

‘OTİZMLİYİ FARK ET!’

Mayıs ayında bir dizi etkinlik yapacaklarını da ifade eden Başkan Necdet Gümüş, “12 Mayıs’ta otizmli çocuklar ve ailelerine yönelik bir etkinlik 15 Mayıs’ta ise gelenekselleşen vosvos etkinliği gerçekleştirileceğiz” dedi. Gümüş ayrıca birtakım mesajlar da vererek “2 Nisan’da okullarda kafelerde her türlü sosyal ortamda dışlanan otizmlileri fark et. 2 Nisan’da iş hayatına geçememiş kendi kendine markete bile gidemeyen çocukları fark et. 2 Nisan’da korunmaya ihtiyacı olan kendini savunamayan istismara sömürüye uğrayan çocukları fark et. 2 Nisan’da gidebilecekleri hiçbir ortamı arkadaşı olmayan evlere kapatılmış hapsedilmiş çocukları fark et. 2 Nisan’da bağrı yanık evladıyla dışlanan ömrünü ona adamış ana babaları fark et” dedi.

Exit mobile version